Módosul a Ptk.

dragon.gif

Az Országgyűlés hétfőn megszavazta a Polgári törvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslatot.

A változás a zálogjogot, a szülőtartást, az értékpapírjogot és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője felelősségének szabályait érinti.

Zálogjog

A zálogjognál a különvált zálogjog helyett visszaállítja a korábbi törvény alapján már jól bevált önálló zálogjogot, mivel a különvált zálogjog a gyakorlatban nem váltotta be e hozzá fűzött reményeket, a módosítástól a kormány a jelzáloglevél- és a banki refinanszírozási piac élénkülését várja. A módosítás alapján a bankok az ingatlant terhelő járulékos jelzálogjogukat  önálló zálogjoggá alakíthatják át.

Szülőtartás

A Ptk. módosítása megerősíti a nagykorú gyermekek szülőtartási kötelezettségét, melyet az alaptörvény már korábban is tartalmazott. Új szabály, hogy ha a tartásra önhibáján kívül rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett más olyan személy gondoskodik, akinek ez egyébként nem lenne kötelezettsége, akkor az ilyen személy egy éven belül megtérítési igénnyel léphet fel a szülőtartásra köteles nagykorú gyermekkel szemben.

Értékpapírjog

A tőkepiaci szabályozással való összhang megteremtése miatti új szabály, hogy ha a zártkörűen működő részvénytársaság megváltoztatja működési formáját, akkor a részvényei nyilvánosan is forgalomba hozhatók. Az értékpapír fogalma egyszerűbb lett, egységesítésre került az értékpapír alaki szabályaira, átruházására és megsemmisítésére vonatkozó szabályozás is.

A vezető tisztségviselő felelőssége

Az új szabály nyomatékosítja, hogy a vezető tisztségviselő által e jogkörében eljárva harmadik személynek okozott károkért a jogi személy felel. A vezető tisztségviselő a jogi személlyel együtt akkor felel egyetemlegesen, ha a kárt a vezető tisztségviselő szándékosan okozta.

A módosítások túlnyomó része július 1-jén, a zálogjogi módosítások október 1-jén, az értékpapírokat érintőek pedig 2017. január 1-jén lépnek hatályba.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313

 

Mentés

Mentés