Óriásplakátok és reklámhálók

gucci.jpgFogyasztói társadalmunk velejárója, hogy gomba módra szaporodnak az óriásplakátok és a reklámhálók, utóbbiak főleg felújítás alatt álló társasházak állványzatainak takarásaként, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy felújítás nélkül is a tűzfalra, de akár a homlokzatra is felkerülnek az ilyen típusú a reklámhordozók.

Előfordulhat, hogy társasházi lakás tulajdonosaként azzal szembesülünk, hogy a közös képviselő reklám felszerelését javasolja azzal kecsegtetve, hogy az abból származó bevétel eredményeképpen csökkenni fog a közös költség, netán valamely régóta elhúzódó felújítás fedezete teremtődik meg. Ez nyilván nyomós érv lehet, de a másik oldalon felvetődik a kérdés, hogy egyes lakások ablakai elé kerülő háló csökkenti a bejövő fényt és szellőztetés hatékonyságát, bezártság érzést okozhat, nem beszélve arról, hogy a lakásból való normális kilátásról már nem igazán beszélhetünk.

Mit tehetünk ha nem szeretnénk ilyen lakásban élni?

Először is érdemes informálódni az önkormányzatnál a helyi építésügyi szabályokról. Ha szerencsénk van, akkor a szabályozás kategorikusan tiltja az ilyen típusú reklám homlokzatra való felszerelését. Egyes esetekben lehetséges, hogy felújítás esetén az állványzatra szerelt reklámháló megengedhető, azonban tudni kell, hogy azt előzetesen engedélyeztetni kell az építésügyi hatósággal. Ne bízzunk meg a reklámügynökség ígéretében, de még a szerződésbe foglalt vállalásában sem, hogy ezt ők majd elintézik. Lehet, hogy pontosan tudják, hogy nem lehet engedélyeztetni, vagy ha lehet is nem szánnak erre sem időt, sem energiát. Ha viszont a kihelyezés engedély nélkül történik, akkor a bírságot a tulajdonosok fogják kapni és kérdéses, hogy ezt tovább tudják-e hárítani a reklámügynökségre.

Ha vállaljuk a reklámhálóval járó kellemetlenségeket, akkor is addig ne engedjük a reklámháló felszerelését, amíg az ügynökség, vagy a közös képviselő nem tudja bemutatni a hatósági engedélyt, vagy legalább egy olyan önkormányzati levelet, amely azt tanúsítja, hogy a reklámháló adott helyen és módon való kihelyezése nem engedélyköteles.

Ha a többség megszavazza

Elképzelhető olyan helyzet, amikor a reklámháló elhelyezése csak a tulajdonostársak kisebbségének okoz hátrány, ezért a többség a bevétel reményében megszavazza. Mit tehetünk ilyenkor?

Ha a kihelyezés a helyi szabályozás szerint tilos, vagy engedélyköteles, de nincs engedély, akkor bejelentéssel élhetünk az önkormányzatnál, mely alapján hatósági eljárással fogják eltávolíttatni a reklámot.

Ha nem ez a helyzet, akkor sincs veszve minden, mert ilyenkor a társasházi törvény alapján a kisebbség jogos érdekének lényeges sérelmére hivatkozással bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313