Jogképesség

fogan.jpgA jogképesség annak jogi elismerése, hogy egy adott személynek jogai és kötelezettségei lehetnek, melyeket állami kényszerrel, akár bírósági úton is érvényesíthet, illetve azok ilyen úton vele szemben érvényesíthetők.

Jogképes, azaz jogalany lehet az ember  (természetes személy) és a jogi személy.

Ember esetén a jogképesség kezdete a fogamzás  (ha élve születik) a vége pedig a halál időpontja.

halal.jpg

A kezdetre a törvény egy vélelmet állít: a születéstől visszafelé számított háromszázadik napot, de bizonyítani lehet, hogy a fogamzás korábbi vagy későbbi időpontban történt.

A születés napja a határidőbe beleszámít. Ennek az időpontnak különösen az ún. apasági vélelem miatt, illetve öröklési ügyekben lehet jelentősége.

A gyermek apjának ugyanis elsősorban azt a férfit kell tekinteni, akivel az anya a gyermek fogamzási idejének kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak legalább egy része alatt házassági kötelékben állt, illetve a megfogant, de még meg nem született ember végrendelettel örökössé nevezhető.

Az asszisztált humán reprodukciós eljárás során az anya testén kívül létrehozott embriót a méhmagzat jogállása a beültetés napjától illeti meg.

Halál esetén annak időpontja általában ismert, mert ez az orvosi halottvizsgálati bizonyítvány alapján bejegyzésre kerül a halotti anyakönyvbe.

Ha ilyen bizonyítvány nem állítható ki, és ezért a haláleset nem anyakönyvezhető, de a halál ténye, helye és ideje is bizonyítható, akkor a halál tényének bírósági megállapítására kerülhet sor.

Ha a halál tényének bírósági megállapítására nem kerülhet sor, akkor holtnak nyilvánításnak lehet helye.

Ha egy ember több mint 5 éve nem ad életjelet magáról, akkor a bíróságtól az arra jogosultak kérhetik a holtnak nyilvánítását, mely eljárásban a bíróság állapítja meg a halál időpontját. A halál időpontja azért fontos, mivel ez határozza meg a jogutódlás (pl. öröklés) illetve egyes jogok (pl. holtig tartó haszonélvezet) megszűnésének a hatályát.

A halál időpontját a körülmények mérlegelése alapján kell meghatározni, ha ez nem vezet eredményre, a halál időpontja az eltűnést követő hónap tizenötödik napja

Ilyen eljárást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti.

A jogképességet nem lehet jognyilatkozattal korlátozni.

A jogi személy olyan törvényben meghatározott típusú és az abban foglalt feltételekkel alapítható és működtethető szervezet, melyet törvény ruház fel jogképességgel.

A jogi személy jogképessége kiterjed minden olyan jogra és kötelezettségre, amely jellegénél fogva nem csupán az emberhez fűződhet. Nyilvánvaló, hogy jogi személy házasságot nem köthet, de tulajdont szerezhet, és személyiségi jogai lehetnek kivéve, ha a védelem jellegénél fogva csupán az embert illetheti. A jogi személy életét, a testi épségét, egészségét, személyes szabadságát nem lehet megsérteni, a jóhírnevét, magántitokhoz és a névviseléshez való jogát viszont igen.

 

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313