Fizetési meghagyás II.

 fmh.jpg

Mit tehetünk, ha fizetési meghagyást kapunk?

Ha nem, vagy nem a felszólításban megjelölt összeggel tartozunk, akkor a fizetési meghagyás ellen annak kézbesítésétől számított 15 napon belül ellentmondással élhetünk a közjegyzőnél.

A fizetési meghagyásnak az ellentmondással nem érintett része jogerőre emelkedik.

Nem jelenti a fizetési meghagyás megtámadását, ha csak fizetési halasztást vagy részletfizetés engedélyezését kérjük és ezeket csak az ellentmondásra nyitva álló határidőn belül tehetjük meg.

A közjegyző kivételesen, indokolt kérelem alapján engedélyezhet fizetésre halasztást vagy részletfizetést, ha ez a felek méltányos érdekeinek mérlegelése alapján vagy a kötelezettség természetére való tekintettel indokoltnak mutatkozik. A közjegyző a kérelem elbírálásánál figyelembe veszi a feleknek az ügy vitelében megnyilvánult jó- vagy rosszhiszeműségét is.

Részletekben való teljesítés engedélyezése esetében bármely részlet megfizetésének elmulasztása esetében az egész tartozás esedékessé válik.

Ha a tartozást a fizetési meghagyás kézbesítését megelőzően rendezték

Ha az adós ellentmondásában erre hivatkozik, akkor a közjegyző felhívja a jogosultat, hogy 15 napon belül nyilatkozzék a követelés fennállásáról.

Az adósnak, ha a teljesítésről bizonylatot kapott, vagy az egyedi azonosítóval rendelkezik, ellentmondásában meg kell jelölnie a bizonylat sorszámát és keltét, vagy a pénzügyi művelet azonosítóját és időpontját.

Ha a jogosult az adós állítását elismeri, vagy a felhívásra nem nyilatkozik, a közjegyző az eljárást megszünteti, ha pedig a jogosult az adós állítását vitatja, akkor a közjegyző az ügy iratait megküldi a bíróságnak, az ügy perré alakul.

Ha a tartozást a fizetési meghagyás kézbesítése után rendezték

Ha az adós erre hivatkozik az nem számít a fizetési meghagyás megtámadásának, azaz a meghagyás ilyenkor is jogerőre emelkedik.

Ha a jogosult az adós állítását elismeri, vagy a felhívásra nem nyilatkozik, a közjegyző a jogerősítési záradékban feltünteti, hogy a követelés – vagy annak a nyilatkozattal, illetve az elismeréssel érintett része – tárgyában végrehajtásnak nincs helye.

Jogerő

Ha a fizetési meghagyást ellentmondással határidőn belül nem támadták meg, annak ugyanolyan hatálya van, mint a jogerős ítéletnek, azaz a bírósági végrehajtás szabályai szerint lehet kérni annak végrehajtását.

 2009. évi L. törvény a fizetési meghagyásos eljárásról

profilkep.jpg

 

 

 

 

 

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313