Energetikai auditálás

Kinek kötelező energetikai auditálást végeztetnie?

Energetikai auditálást a tevékenységük energetikai jellemzőinek megismerése céljából a nagyvállalatnak minősülő gazdálkodó szervezetek kötelesek végeztetni, legalább négyévente egyszer.

Az energetikai auditálást a 2015. évi LVII. törvény az energiahatékonyságról írja elő.

Nagyvállalat: a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény alapján mikro-, kis- és középvállalkozásnak nem minősülő vállalkozás. (összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél több, és éves nettó árbevétele több, mint 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege több, mint 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg)

Mi az az energetikai auditálás?

Az energetikai auditálás egy szabályozott eljárás, mely felméri egy adott épület/létesítmény energiafogyasztásának körülményeit és energiamegtakarítási lehetőségeit.

Eredménye a jogszabályban meghatározott tartalmi és formai követelményeknek megfelelő irat az energetikai audit.

Az auditálást az erre jogosult energetikai auditáló szervezet, illetve az energetikai auditor végzi.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tízmillió forint bírsággal sújthatja azt a nagyvállalatot, amely nem tesz eleget a jogszabályban foglalt kötelezettségeinek.

A Hivatal a bírság összegének megállapításakor a vállalat ellenőrzést megelőző évi beszámolója szerinti, nettó árbevételét vagy mérlegfőösszegét és a mulasztás időtartamát veszi figyelembe.

A nagyvállalatnak a kötelező energetikai auditálást először 2015. december 5-ig kell elvégeztetnie.

Nem kell energetikai auditálást végeztetnie annak a nagyvállalatnak, amely az EN ISO 50001 szabványnak megfelelő, akkreditált tanúsító szervezet által tanúsított energiagazdálkodási rendszert működtet. Ilyen esetben elegendő négyévente megküldeni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére az érvényes tanúsítványt.

Ha a nagyvállalat 2012. december 4-e és 2015. december 5-e között olyan személlyel végezteti el az auditálást, aki megfelel a jogszabályi feltételeknek, (kivéve az auditori szakmai vizsga letételét és az auditorok névjegyzékében való bejegyzést) akkor ez az auditálás a kötelezettség teljesítésének minősül.

A jogalkotó türelmi időt biztosít, a törvény szerint a Hivatal 2016. december 31-ig nem szab ki bírságot a kötelező energetikai auditálás teljesítésének elmaradása miatt.

2004. évi XXXIV. Törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szerint:  

KKV-nak minősül az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg, vagy mérlegfőösszege legfeljebb 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg,

kisvállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 50 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg,

mikrovállalkozásnak minősül az a vállalkozás, amelynek összes foglalkoztatotti létszáma 10 főnél kevesebb, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313