Behajtási költség átalány 2.

Automatikusan fizetni kell az átalányt?

A jogalkalmazók között vita van arról, hogy a törvény kötelezettségként írja-e elő a költségátalány fizetését, azaz késedelembe eséskor automatikusan fizetni kell-e, vagy sem. Többségi álláspont szerint nem. Ettől eltekintve érdemes fizetési késedelem esetén esetenként, de legkésőbb az éves beszámoló elkészítése során felmérni, hogy hány esetben merült fel cégünk behajtási költségátalányra vonatkozó fizetési kötelezettsége partnereink felé és egy levélben kérni tőlük, hogy nyilatkozzanak arról, hogy lemondanak-e az átalányról. Ha hajlandók erre, akkor nem kell az 5 éves elévülési idő leteltéig bizonytalanságban lennünk, hogy érvényesítik-e ezeket az igényeket, vagy sem.

Honnan ered a behajtási költségátalány?

A behajtási költségátalány az EU jog harmonizációjának keretében lett a magyar jog része a 2011/7/EU irányelv implementálásával. Az irányelv 6. cikke írja elő behajtási költség megállapítását a kötelezett késedelme esetére, melyet először a régi Ptk. vezetett be (1959. IV. törvény a 301/A. § (3) bekezdés) Az új Ptk. 6:155. § (2) bekezdése tartalmazza a behajtási költségátalányra vonatkozó szabályokat.

Mi a helyzet, ha a behajtással összefüggésben tényleges költség nem merült fel?

A késedelmesen fizető vállalkozásnak akkor is meg kell fizetnie a költségátalányt, ha nem tehető felelőssé a késedelemért, és akkor is, ha a behajtással összefüggésben költség nem merült fel, vagy az nem éri el a 40 Euro-nak megfelelő forintösszeget.

Természetesen annak nincs akadálya, hogy ha jogosultnál felmerült behajtási költség a 40 eurót meghaladja, akkor azt követeljük a kötelezettől, ez esetben azonban a költségek felmerülését és mértékének is bizonyítanunk kell, és a behajtási költségátalány összege ebbe a kártérítésbe beszámít.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

mail: dr.szucs.gabor@upcmail.hu

tel: 20 9569 313