Választottbíráskodás

Választottbíráskodás

Bizonyos feltételek esetén a szerződő felek megállapodhatnak abban, hogy esetleges jogvitájukat ne a rendes, állami bíróság, hanem az általuk választott bíróság, amint a neve is jelzi választottbíróság döntse el.

A jogvitának gazdasági tevékenységgel összefüggőnek kell lennie és legalább a felek egyike gazdasági tevékenységgel hivatásszerűen foglalkozó személy kell, hogy legyen.

Nincs helye választottbírósági eljárásnak például házassági, apasági, közigazgatási, munkaügyi perekben.

A választottbíróság lehet eseti vagy állandó.

Előbbi esetében a bírókat a felek szabadon választják ki. Utóbbit esetben az állandó válaszottbíróság bírái közül választanak a felek. Állandó választottbíróságot csak országos gazdasági kamara hozhat létre. A legismertebb a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő állandó választottbíróság.

http://www.mkik.hu/hu/magyar-kereskedelmi-es-iparkamara/valasztottbirosag-9245

Kizárólag magyar állandó választottbíróság járhat el, ha a feleknek csak magyarországi székhelyük/telephelyűk van és a jogvita

- belföldön fekvő ingatlannal kapcsolatos dologi jogi természetű (pl. tulajdonjogi vagy birtokvitában)

- bérleti és haszonbérleti szerződést érint

A választottbírósági szerződésben a felek abban állapodnak meg, hogy egy meghatározott jogviszonyukból eredő vitájukat ne a rendes bíróság, hanem választottbíróság bírálja el.

Ilyen szerződés más szerződés részeként vagy önálló szerződésként is köthető.

A választottbírósági szerződést írásba kell foglalni.

Írásbelinek számít, ha a megállapodás levélváltás, táviratváltás, géptávírón vagy más, a felek üzenetét tartósan rögzítő eszközön történt üzenetváltás útján jön létre, sőt az is, ha az egyik fél keresetlevelében állítja, a másik fél pedig válasziratában nem tagadja, hogy köztük választottbírósági szerződés jött létre.

A választottbíróság ítélete ellen fellebbezésnek nincs helye; csak az ítélet érvénytelenítése kérhető a bíróságtól. A választottbírósági ítélet ugyanolyan hatályú, mint a rendes bírósági ítélete, és azzal azonos módon hajtható végre az állami szervek igénybe vételével.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

20 9569313