Kezesség 2

Mikor köteles a kezes helytállni? Mire figyeljen a jogosult? Fogyasztó által vállalt kezesség

Mikor köteles teljesíteni a kezes?

A kezes akkor köteles teljesíteni, ha a jogosult felszólította a teljesítésre.

A kezes köteles értesíteni az eredeti kötelezettet arról, hogy a jogosulttól fizetési felszólítást kapott, valamint tájékoztatást kell kérnie a kötelezettség aktuális mértékéről, valamint a kötelezettet a jogosulttal szemben megillető kifogásokról és követelésekről.

A kezesnek a fizetési felszólítás után két választása van:

a) a jogosultnak teljesít és arról a kötelezettet értesíti; vagy

b) a teljesítést megtagadja és arról indokolással a kötelezettet és a jogosultat értesíti.

Ha a kezes teljesít, akkor a jogosult köteles átadni neki minden olyan okiratot és megadni azt a tájékoztatást, amely a kezes kötelezettel szembeni igényérvényesítéséhez szükséges, mivel a kezesnek megtérítési igénye keletkezik a kötelezettel szemben.

A jogosult jó, ha tisztában van vele, hogy ha a saját  hibájából a követelés a kötelezettel szemben behajthatatlanná válik vagy a behajtása jelentősen megnehezül, a kezes szabadul annyiban, amennyiben ezzel összefüggésben kielégítést kaphatott volna.

E témát érinti az 1/2010. számú PJE (polgári jogegységi) határozat, mely többek között kimondja, hogy ha a jogosult követeléséért helytállt kezes megtérítési igényére a főkötelezettel szemben indult felszámolási eljárásban lett volna fedezet, és a megtérítési igény eredményes érvényesíthetősége csak amiatt hiúsult meg, mert a jogosult nem érvényesítette határidőn belül az igényét a felszámolási eljárásban, a készfizető kezes kártérítést követelhet a jogosulttól.

http://www.lb.hu/hu/joghat/12010-szamu-pje-hatarozat

Speciális szabályok vonatkoznak a fogyasztó által vállalt kezességre. Például ilyen eset, amikor áruhitel, vagy lakáshitel esetén egyik magánszemély adósért másik magánszemély adós vállal kezességet.

Ilyen kezesség esetén a jogosult köteles a fogyasztót a kezességi szerződés létrejöttét megelőzően tájékoztatni:

- a kezes jogairól és kötelezettségeiről és

- a kötelezett helyzetéből vagy a kötelezettség természetéből fakadó, a hitelező előtt ismert különleges kockázatokról.

Ha ez elmarad, akkor a kezes határidő nélkül jogosult a kezességi szerződéstől elállni.

Ha a kezességet a jogosulttal szemben fennálló valamennyi kötelezettségéért vagy meghatározott jogviszony alapján fennálló valamennyi kötelezettségéért vállalják, akkor meg kell meghatározni a kezességvállalás maximális összegét, különben a kezesség érvénytelen.

A fogyasztói kezességi szerződés szabályait nem lehet alkalmazni, ha a kezes a jogi személy kötelezett vezető tisztségviselője, vagy többségi befolyással rendelkező tagja. Ezért ha például egy kft vásárol egy terméket és a kft ügyvezetője vállalja a kezességet a kft-ért, akkor nem a fenti, hanem az általános szabályokat kell alkalmazni.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

+36 20 9569 313