Magáncsőd 2

Mentes vagyontárgyak, Családi Csődvédelmi Szolgálat, családi vagyonfelügyelő, mentesítés

Mely vagyontárgyak mentesek?

Mentes az adósságrendezési eljárás alól az adós, adóstárs és a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozók alapvető létfenntartásához szükséges vagyontárgyak és bevétel.

Lásd: 230/2015. (VIII. 12.) Korm. rendelete a természetes személyek adósságrendezési eljárásában az adósságrendezésbe nem tartozó vagyonról és bevételekről

http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=177241.297398

Miért előnyös a magáncsőd a csődvédelmet igénybe vevőnek?

Ha az adós a jogszabályokat és az adósságrendezési tervet betartva törleszt, akkor a tartozásának egy részét nem kell megfizetnie. (mentesítés)

További előny, hogy azok a hitelezők, akik követelésüket az adósságrendezési eljárásba felhívás ellenére nem jelentik be, azt az adósságrendezési eljárás időtartama alatt nem érvényesíthetik és az nem is kamatozik.

Mekkora részt nem kell megfizetni a tartozásból?

Ez a követelés besorolásától függ. Egyes követeléseket (pl. tartásdíj) 100%-ban kell téríteni, a privilegizált hitelezői igények 45%-át, (pl. pénzintézetek), az egyéb hitelezői igények legalább 38%-át, a hátrasorolt hitelezői igényeknek (pl. közeli hozzátartozó nem tartási vagy kártérítési igénye) csupán legalább 5%-át kell megtéríteni.

Melyek a Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapján http://www.csodvedelem.gov.hu) közzétett hirdetmények?

A közzétett hirdetmények tartalmazzák a hitelezők számára szóló felhívást arra, hogy mennyi időn belül, milyen módon és kinek jelentsék be igényeiket:

- bíróságon kívüli adósságrendezés esetén annak kezdeményezéséről, mely az adós adatain kívül felhívja a hitelezőket arra, hogy 15 napon belül jelentsék be igényeiket az adósnak, adóstársnak és a főhitelezőnek,

- a bíróságon kívüli adósságrendezés sikertelensége esetén arról, hogy az adós bírósági adósságrendezést kezdeményezett, és felhívja hitelezőket követeléseik 30 napon belüli bejelentésére, és a nyilvántartásba-vételi díj befizetésére.

- a családi vagyonfelügyelő újabb hirdetménye, amely tartalmazza többek között a még be nem jelentkezett – hitelezőknek szóló felhívást, hogy az 50 000 forintot meghaladó összegű követeléseiket és azok biztosítékait 30 napon belül jelentsék be a családi vagyonfelügyelőnél.

Bár a hirdetmény szövegét a családi vagyonfelügyelő az adós által bejelentett és egyébként ismertté vált hitelezőknek közvetlenül is köteles megküldeni, az a biztos, ha az olyan adósunkat, akinél fennáll a magáncsőd veszélye folyamatosan ellenőrizzük a Szolgálat honlapján is.

 

Dr. Szűcs Gábor ügyvéd

dr.szucs.gabor@upcmail.hu

+36 20 9569 313